Inge van Calkar

Inge van Calkar

Psycholoog en relatie-therapeut

 

Over mij
Mijn naam is Inge van Calkar, ik ben in 2012 als psycholoog afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna heb ik 9 jaar gewerkt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) waarbij ik een verscheidenheid problematiek heb behandeld variërend van burn-out, depressie, persoonlijkheidsproblematiek en partner relatietherapie. Naast psycholoog ben ik muzikant en speel ik en zing ik mijn eigen band.

Van de verschillende therapieën binnen de GGZ vond ik het het leukste om relatietherapie te geven. Ik vind het erg leuk om met koppels te werken en merkte dat relatie therapie vaak opvallend snel en goed werkt. Meestal hebben stellen aan 7-10 sessies voldoende om elkaar en zichzelf beter te begrijpen en zelf weer verder te kunnen.

Waarom relatietherapie
Iedereen heeft natuurlijk wel eens problemen in zijn relatie en elke relatie heeft zijn ups- en downs, maar als het echt niet meer goed zit in de relatie of als jullie voortdurend in hetzelfde conflict zijn met elkaar, in hetzelfde kringetje lopen, kost dat veel energie en heeft het invloed op het hele levensgeluk.

In mijn ervaring is het nooit zo dat een partner ‘de schuldige’ is, maar dat stellen vast zitten in een negatief interactiepatroon dat het probleem niet oplost maar alleen maar erger maakt.
Een bekend patroon is bijvoorbeeld dat een van de partners zich terugtrekt bij conflicten, om te voorkomen iets verkeerds te zeggen en dat voor de andere partner als een rode lap werkt en juist in de aanval gaat.
Het blijven vastzitten in de negatieve spiraal, zorgt juist voor grote moedeloosheid en gevoelens van machteloosheid. Als het lukt om hier uit te komen, ontstaat er ruimte voor een andere manier van communiceren en wordt het mogelijk om het over de thema’s en emoties te hebben die ten grondslag liggen aan de vicieuze cirkel.

Vaak wachten stellen lang om in therapie te gaan, omdat ze het zien als falen of omdat ze het erg spannend vinden, maar hebben ze er juist veel baat bij en vinden ze het vaak spijtig dat ze er niet eerder aan zijn begonnen.

Natuurlijk is niet elke relatie te redden, maar ook dan kan relatietherapie helpen om op een mildere manier uit elkaar te gaan, met inzicht en begrip voor jezelf en de ander.

Aanpak
Ik maak gebruik van de methoden ontwikkeld door Sue Johnsons EFT therapie (Emotionally Focused Therapie). Deze therapie richt zich op het inzichtelijk maken en ontleden van de negatieve cirkel om vervolgens bij de echte thema’s en emoties aan te komen.

Ik plan eerst een gezamenlijke sessie in met jullie waarbij de problematiek in kaart breng en we samen gaan kijken naar de doelen en verwachtingen van therapie. Na deze sessie plan ik een individuele sessie in met jullie beiden, om meer te weten te komen over jullie persoonlijke historie.

Duur en tarief
Relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de het basispakket van de de zorgverzekeraar.
De meeste stellen hebben genoeg aan 10 sessies.
Ik heb geen wachtlijst, jullie kunnen direct bij mij terecht.

 Prijzen en verdere informatie is te vinden op mijn website: https://www.relatiecoach-groningen.nl/

relatiecoachgroningen@gmail.com